torek, 31. januar 2017

169. dan: Menstruacija 3

Nadaljevanje s predelovanjem članka:
Očiščenje nečiste ženske
Razlaga o nečistosti menstrualne krvi, ki je usodno zaznamovala nadaljnjo zgodovino ženske menstruacije, pripada filozofu Pliniju (23–79 n. š.).
Menil je, da je menstrualna kri snov, iz katere je oblikovan otrok. Plinij je sklepal, da se kri izloči in je zato nečista, če ne pride do nosečnosti, pri kateri bi se tekočina koristno uporabila.
S tem dognanjem se je strinjala tudi tako pomembna medicinska avtoriteta, kot je bil Galen. Iz tega je seveda sledilo, da je ženska kot ‘nosilka’ nečiste krvi za dolgo obdobje postala prav tako nečista, pravzaprav bitje z napako.
Takšna in podobna ‘veleumna dognanja’ antičnih modrecev o menstruaciji in ženski z menstruacijo so služila kot neizčrpen vir navdihov tudi mlajšim srednjeveškim mislecem.
Podobno so pozornost posvečali razglabljanju o prepovedih, ukrepih in nasvetih, kako se izogniti grožnji in škodi, ki jo povzroča ženska z menstruacijo za okolico. Prav nikogar pa na primer ni zanimalo žensko počutje v času, ko je imela menstruacijo, in njene morebitne tegobe. Skoraj nič ni znanega o ženskem ravnanju oz. higieni med menstrualnimi dnevi.
Krščanstvo je menstruacijo tako kot vse ostale bolezni povezalo z grehom. Za kazen izvirnega greha si je Eva pridelala mesečno krvavitev, postala je njeno vsakomesečno prekletstvo in hkrati svarilo Vsemogočnega vsem pripadnicam Evinega spola.



Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila verjeti, da je ženska z menstruacijo nečista ženska. Ko se zavem, da verjamem, da je ženska z menstruacijo nečista ženska, se ustavim in diham. Zavedam se, da je najprej potrebno ugotoviti, kaj pomeni beseda nečista. Takrat so neuporabno kri, ki se izloči poimenovali nečista, ker če bi bila čista, bi prišlo do nosečnosti in bi se tako porabila. Torej kri ni nečista in odvečna, ter je nekako prišlo do napačnega poimenovanja, ki je imel in še vedno ima posledice. Zavezujem se, da je kri samo posledica luščenja maternice in ni ne čista ali nečista, ampak kri.

Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila verjeti, da je ženska z menstruacijo bitje z napako. Ko se zavem, da verjamem, da je ženska z menstruacijo bitje z napako, se ustavim in diham. Zavedam se, da je vsak človek ne glede na spol enako nepopolno, ker ni nobene nepopolnosti v menstruaciji, ampak je večina nepopolnosti v naših umih in našem delovanju. Zavezujem se, da se zavedam, da ženske nismo nič manj popolne, če imamo menstruacijo, kot moški.

Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila verjeti, da je menstruacija greh in prekletstvo, ter svarilo ženskam, hkrati pa moške ni zanimala higiena in počutje žensk v tistem obdobju. Ko se zavem, da verjamem, da je menstruacija greh in prekletstvo, ter svarilo ženskam, hkrati pa moške ni zanimala higiena in počutje žensk v tistem obdobju, se ustavim in diham. Zavedam se, da so tako želeli moški narediti ženske manj vredne od njih samih, ter jim pripisati grehe, ki to sploh niso, saj imeti menstruacijo ni nekaj slabega, ampak dobrega. Zavezujem se, da se zavedam, da je menstruacija pomembna stvar v življenju ženske.

Ni komentarjev:

Objavite komentar